Az első ibolya szörp esete

Az idei év elején megint újdonságokon törtük a fejünket, mivel lehetne meglepni a Liget vendégeit? Miben tudunk megújulni, mivel tudnánk kedveskedni? Néha 1-1 apróság is elég ahhoz, hogy a közönség “váó” élménnyel menjen ki a kapun. Idén a játékok mellett a Peron Kávézó kínálatát is bővítettük, lehet például helyben (Lukácsházán) készült bio szörp fröccsöt is kapni!

Ellátogattunk a minap a beszerzési forrásunkhoz, Ritához, aki gyógynövényekből, ehető virágokból főzi a remek szörpjeit, lekvárjait itt a faluban. Megkóstoltuk a levendula szörpöt, ami az egyik nagy kedvencem, bár bevallom, én magam szeretek újdonságokat kóstolni, szeretem a különleges ízeket, ételeket, italokat. A szó a most virágzó ibolya felé terelődött és Ivettel a fejünkbe villant, a Ligetben rengeteg gyönyörű ibolya található, ennek mindenképp ki kell használnunk a lehetőségeit. A szörpkóstolás után ketten ebédszünetben ibolyaszüretre indultunk és 2 bögre friss ibolyavirággal tértünk vissza az irodába. Már az illatától teljesen elaléltunk a hátralévő munkaidőben.

ibolya

Ilyen szép virágokat szedtünk a Liget erdejében.

Megkerestük az ibolyaszörp receptjét és Ivettel mindketten ezzel a zsebünkben tértünk haza, lássuk, kié hogyan sikerül. Én bodzaszörpön kívül mást még nem készítettem, így nem vagyok egy nagy mester a szörpfőzésben, de a recept rendkívül egyszerűnek tűnt (talán a kis virágfejek megfelelő mennyiségének leszedése nagyobb kihívás, mint maga a főzés). Körülbelül 40-45 perc alatt elkészültem vele és elégedetten nyugtáztam a még forrón megkóstolt szörpfröccsömet…ez bizony jól sikerült!

Nézzük a receptet, melyet köszönünk Ritának!

(http://ritmusakonyhaban.blog.hu/2013/04/18/illatos_ibolyaszorp)

Hozzávalók:

– 1 csésze ibolyavirág

– 3-4 csésze víz

– fél kg cukor

– 1-2 citrom kifacsart leve

Elkészítés:

A virágokat alaposan átöblítjük, a kis apró bogarakat, szöszöket kimossuk belőle és friss vizet engedünk rá. A vízzel együtt felmelegítjük. Nem kell forralni, csak lassan addig főzni, amíg a virágok átadják színüket a folyadéknak és teljesen kifakulnak.

20140319_182612

Már melegszik a sok apró ibolyavirág.

A víz gyönyörű zöldes színű lesz. Ilyen:

20140319_185412

Nem, nem húsvéti tojásfestésre készültem! 🙂

Leszűrjük és hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Ettől lilás színt kap majd. Addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad, ezután forró vízzel kifertőtlenített üvegekbe töltjük. Ha forrón fejtetőre állítjuk, sokáig eláll, de felbontás után tartsuk hűtőben!

Másnap Ivett és én is büszkén hoztuk a kóstolót a frissen főzött házi ibolyaszörpünkből. Ő sima cukorral, én nádcukorral készítettem, látszik, teljesen más színe lett!

20140320_082037

Enikő és Ivett házi szörpje.

Az íze pedig isteni finom! Ilyen különleges szörpöket idén már Ti is kóstolhattok nálunk, a Peron Kávézóban, a Holdfény Ligetben. Házi szörpfröccsel várunk mindenkit március 29-étől! “Szörpölj velünk!” 🙂